Hoe kan je asbest herkennen? Dit is een vraag die wij regelmatig gesteld krijgen van klanten. Daarom schrijven wij in dit artikel hoe je asbestverdachte materialen kan herkennen. Het is belangrijk om op de juiste manier om te gaan met asbestverdachte materialen om ernstige gevolgen voor jouw gezondheid te voorkomen. Hoe ziet asbest eruit? Welke soorten zijn er? En waar zit mogelijk asbest in verwerkt? Antwoord op deze vragen geven onze asbest experts in deze blog!

Wil je er zeker van zijn dat jouw plafond geen schadelijke grondstoffen bevat? Of wil je dat jouw asbestdak zo snel mogelijk door professionals weggehaald wordt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn werkzaam door heel Nederland, zonder voorrijkosten!

Hoe herken je asbest?

Het herkennen van de microscopisch kleine asbestvezels is erg lastig. Sterker nog, met het blote oog kan je het niet zien. Ook heeft asbest geen specifieke geur, waardoor herkennen nog moeilijker wordt. Wanneer je vermoed dat je asbest in je woning hebt is en je zeker wilt weten dat je met asbest te maken hebt, is een asbestinventarisatie door specialisten noodzakelijk. Echter is het herkennen van asbestverdachte materialen wel mogelijk. Het gaat vaak om producten met een vezelachtige structuur, deze herken je bij beschadigingen of breuken. Ook is asbest veelal wit, bruin of blauw van kleur.

Daarnaast is de leeftijd van asbestverdachte materialen een goede indicatie. Is je asbestverdachte materiaal geproduceerd na 1 januari 1994? Dan zijn ze asbest vrij. Sinds 1 januari 1994 is namelijk het gebruik van asbest verboden. Met bovenstaande twee indicaties kan je zelf bepalen of er mogelijk asbest is verwerkt in je woning. Echter kan je nooit zeker weten of het asbest is totdat er een professionele asbestinventarisatie is uitgevoerd. Wij zijn een gecertificeerd bedrijf gespecialiseerd in asbestinventarisaties.

Verschillende soorten asbest

Asbest is een verzamelnaam voor zes natuurlijke mineralen met een vezelstructuur. Asbest bestaat dus uit zes verschillende soorten. De drie meest voorkomende asbest soorten in Nederland zijn:

  • Witte asbest (ruim 85% van de asbest in Nederland)
  • Bruine asbest (10% van de asbest in Nederland)
  • Blauwe asbest (5% van de asbest in Nederland)

Wil je meer weten over de verschillende soorten asbest? In dit artikel over asbest soorten vertellen wij er meer over!

Waar is asbest te vinden?

Wanneer je asbest wilt proberen te herkennen is het natuurlijk van belang dat je weet welke producten asbest verdacht zijn. Voor de meest voorkomende asbestbevattende materialen heeft Kenniscentrum InfoMil van Rijkswaterstaat een asbestwegwijzer. Afgebeelde materialen bevatten niet per definitie asbest, echter is de kans wel groot dat deze asbest bevatten. Wil jij weten of er asbest in jouw woning aanwezig is? Vraag dan direct naar de mogelijkheden voor een asbestinventarisatie door P3 Asbest.

asbest herkennen