Asbestcement is een van de meest voorkomende materialen waarin asbestvezels zijn verwerkt. Asbest is een verzamelnaam voor verschillende soorten mineralen of gesteente die asbestvezels bevatten. Deze vezels kunnen door beschadiging of slijtage vrijkomen en in de lucht gaan zweven, waardoor deze schadelijke vezels ingeademd kunnen worden. Het inademen van deze vezels kan ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken. Bij een vermoeden dat er asbestcement aanwezig is, is het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan. Lees hieronder hoe je asbestcement kan herkennen en hoe dit het beste verwijderd kan worden.

Wat is asbestcement?

Asbestcement is cement waarin asbestvezels gemengd zijn. Voor 1 januari 1993 werd asbestcement veel toegepast om de volgende drie eigenschappen van dit materiaal, namelijk: brandwerend, vormvast en waterdicht.

Asbestcement behoort tot het type hechtgebonden asbest en bevat tot wel 10 procent asbestvezels. De asbestvezels komen dus niet snel in de lucht, echter bij beschadiging of bewerking kunnen er schadelijke asbestvezels vrijkomen. Asbest wordt naarmate er meer contact met de asbestvezels is gevaarlijker. De kans op gezondheidsgevolgen voor een bouwvakker die jaren met asbest werkte zijn dan ook vele malen groter dan een dakdekker die asbestleien heeft gelegd. Met andere woorden is contact met asbestvezels erg gevaarlijk. Daarom is ons advies altijd om asbest te laten verwijderen door een gecertificeerde saneerder.

Herkennen van asbestcement

Asbestcement herkennen is niet eenvoudig. Sterker nog: asbest is niet te herkennen met het blote oog. De enige manier om zonder inventarisatie asbestcement te herkennen is het onderzoeken van het materiaal, namelijk:

  • Is het cement later bewerkt?
  • In welk jaar is het cement gefabriceerd?
  • Van welke fabrikant is het cement?

Als je zeker wilt weten of het cement asbestvezels bevat, dan kan je het beste een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Na dit onderzoek ontvang je een asbestinventarisatierapport. Bij het indienen van een eventuele sloopmelding bij de gemeente is een rapport noodzakelijk.

Toepassingen van asbestcement

Er wordt vaak gedacht dat asbestcement enkel verwerkt zit in golfplaten of asbestleien, echter komt asbestcement voor in veel meer bouwtoepassingen. Zo werd asbestcement ook veel gebruikt voor leidingen, rioleringen, schoorstenen, luchtkanalen, bloembakken en cementplaten.

Asbestcement laten verwijderen

Heb je een vermoeden dat er in je huis asbestcement aanwezig is? Dan is het verstandig om een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Heeft u vragen of wilt u een afspraak voor inventarisatie inplannen? Neem gerust contact met ons op.

asbestcement

Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbest?

Vraag vrijblijvend advies aan