Chroom 6 verwijderen

Chroom 6. Je hebt er de laatste jaren vast wel eens van gehoord. Het is al jaren bekend dat deze stof schadelijk is voor de gezondheid, maar door de recente mediaaandacht is ook bij breder publiek bekend geworden dat Chroom-6 schadelijk is en dat er voorzichtig mee omgegaan moet worden. Wij vertellen je graag meer over Chroom 6 en hoe deze gevaarlijke stof op een verantwoordelijke manier gesaneerd kan worden.

chroom 6 verwijderen

Wat is Chroom 6?

Chroom-6 is een vorm van Chroom (Cr) en bestaat uit drie zuurstof atomen en een Chroom atoom. Chroom-6 zal zich altijd binden aan andere stoffen en is in principe een verzamelnaam voor een aantal moleculen. Waaronder de moleculen als Natriumchromaat en Natriumdichromaat.

Gezondheidsrisico’s

Blootstelling aan Chroom-6 kan net als bij asbest onder andere longkanker bij mensen veroorzaken. Deze gevaarlijke stof tast het DNA aan waardoor tumoren kunnen ontstaan. Chroom 6 kan op drie manieren in het lichaam komen, namelijk: door inademen, inslikken of via de huid. Experts zeggen dat deze stof nog schadelijker is dan asbest.

P3 Asbestverwijdering BV

Binderskampweg 29
6545 CA Nijmegen

024-2120126
info@p3asbest.nl

Ascert/SCA-code: 07-C070323.01

KvK: 69278067

Veiligheidsnormen

Om betere bescherming te bieden voor werknemers die mogelijk in aanraking komen met deze Chroom 6 is de wettelijke grenswaarde voor deze schadelijke stof in 2017 verlaagd naar 1µg/m3. Het arbeidsomstandighedenbesluit zorgt ervoor dat werkgevers extra inspanning moeten doen om blootstelling met deze gevaarlijke stof te voorkomen. Voor het bewerken en/of verwijderen van Chroom-6 houdende producten zal in de praktijk uitgebreide voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden.

Waarbij is Chroom-6 gebruikt?

Chroom 6 is vooral gebruikt bij defensie voertuigen, stalen bruggen, stalen leidingen, betonconstructies, treinstellen, boilers, lantaarnpalen, perronoverkappingen, schepen, signaleringsstrepen en nog veel meer. Kortom, de lijst van objecten waarop deze gevaarlijke stof is gebruikt is eindeloos. Vooral in situaties waar staal beschermd moet worden tegen corrosie wordt vaak Chroom 6 gebruikt. Heb je het vermoeden dat deze gevaarlijke stof aanwezig is? Dan is het aangeraden om hier onderzoek naar te laten uitvoeren.

Chroom 6 verwijderen

Zolang de stof opgesloten zit in de verf is het niet gevaarlijk. Maar op het moment dat het materiaal bewerkt wordt door bijvoorbeeld zagen, slijpen, stralen of iets dergelijks dan komt er stof vrij die gezondheidsrisico’s voor de mens vormt. Blootstelling aan chroom 6 is schadelijker voor je gezondheid dan blootstelling an asbest. Ondanks dat er nog geen specifieke regels en voorschriften zijn voor Chroom-6 sanering is het verstandig om er voorzichtig mee om te gaan. Wil je Chroom 6 laten verwijderen? Dan is sanering door middel van gebruik van een gecompartimenteerde ruimte met fijnstofafzuiging nodig. Ook moeten werknemers optimaal beschermd worden tegen deze schadelijke stof. Wij, van P3 Asbest, zijn ons momenteel aan het verdiepen in het verwijderen van Chroom 6 en wachten de regels en voorschriften van de overheid af voordat we Chroom 6 verwijderen als dienst aanbieden. Wij houden u op de hoogte op deze pagina. Meer informatie? Bel gerust op 024-2120126.

Wilt u meer informatie over het verwijderen van chroom 6?

Vraag vrijblijvend advies aan