Asbest is een materiaal dat bestaat uit schadelijke vezels. Er zijn verschillende asbesttoepassingen en deze kunnen zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden zijn. Bij hechtgebonden asbest zijn de vezels stevig verankerd. Verkeert het materiaal in goede staat? En is het niet bewerkt of gesloopt? Dan komen er bij hechtgebonden asbest nauwelijks schadelijke vezels vrij. Asbestcement golfplaten en vlakke platen in goede staat zijn goede voorbeelden van hechtgebonden asbest. Als particulier mag je dan ook een bepaalde hoeveelheid hechtgebonden asbest verwijderen.

Hechtgebonden asbesttoepassingen in huis

Is je huis gebouwd voor 1993? Dan is de kans op asbest in huis vrij groot. In 1993 is het gebruik van asbesthoudende materialen in de bouw verboden, echter werd het materiaal voor die tijd gezien als wondermiddel. Asbest is in de 20ste eeuw veel gebruikt in de bouw. Echter kan het zijn dat asbestproducten in huis reeds al verwijdert zijn. Hechtgebonden asbest, ook wel vast asbest genoemd, wordt regelmatig aangetroffen in:

  • dakleien
  • vensterbanken
  • linoleum (tegels en rollen)
  • schouwen
  • rioolbuizen
  • geveltegels
  • waterleidingen
  • valse plafonds
  • golfplaten
  • dorpels

Naast deze vaste elementen kan asbest ook aangetroffen worden in losse elementen zoals tuintegels en bloembakken. Zeker bij imitatiemarmer werd er vaak gebruik gemaakt van asbest. Heeft iets de uitstraling van marmer? Dan is de kans groot dat dit element asbesthoudend is.

Niet-gebonden asbest herkennen

Vrijwel elke vorm van asbest die niet stevig lijkt is niet-hechtgebonden asbest. Dit type asbest wordt ook wel losgebonden genoemd. Bij niet-hechtgebonden asbest zijn de schadelijke vezels nauwelijks aan het dragermateriaal gebonden. Losgebonden asbest werd veel gebruikt als isolatie. Dit wordt ook wel spuitasbest genoemd. Dit isolatiemateriaal werd vroeger ingespoten als isolatie, omdat dit zo gemakkelijk een te brengen was.

Naast het gespoten isolatiemateriaal dat bestaat uit niet-gebonden asbest zijn er nog meer vormen van losgebonden asbest te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan isolatieplaten, geweven asbest en isolatiepapier. Al deze vormen bestaan uit niet-gebonden asbest, waardoor het verplicht is om een asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Het verwijderen van losgebonden asbest moet erg voorzichtig verwijdert worden.

Ook bij verweerde en beschadigde asbestplaten zijn de asbestvezels niet meer hechtgebonden, waardoor je deze als particulier niet meer zelf mag verwijderen. Bij het verwijderen van de asbest zouden er veel schadelijke vezels vrijkomen. Daarom is het noodzakelijk en verplicht om door een gecertificeerd bedrijf de asbesthoudende materialen te laten verwijderen.

Twijfel je of de asbest in huis hechtgebonden of niet-hechtgebonden is? Laat een asbestinventarisatie uitvoeren om dit vast te stellen.

hechtgebonden asbest-min

Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbest?

Vraag vrijblijvend advies aan