Eternit en asbest zijn twee begrippen waarover nog steeds grote verwarring bestaat. Om deze verwarring voorgoed de wereld uit te helpen lees je hier wat het verschil is tussen Eternit en asbest. Asbest is de benaming van het gevaarlijke materiaal dat we allemaal kennen, terwijl Eternit de grootste producent van asbest in Nederland was.

Vroeger werd deze naam enorm veel gebruikt waardoor er verwarring is ontstaan. In het verleden werd er bij het bouwen van een gebouw niet gesproken over het materiaal asbest, maar over het materiaal Eternit. Dat is natuurlijk niet correct, want het bedrijf Eternit was dus de grootste producent van asbest in Nederland.

Wat zijn asbestverdachte materialen?

Nu je het verschil tussen Eternit en asbest weet is het belangrijk om ook te weten in welke materialen asbest kan voorkomen. Vaak wordt er gedacht dat asbest vooral in golfplaten voorkomt. Uiteraard komen asbesthoudende golfplaten tegenwoordig nog steeds erg veel voor, maar asbest werd voor het asbestverbod van 1994 verwerkt in nog veel meer materialen.

De meest voorkomende asbestverdachte materialen zijn: boeiboorden, dakbedekking (dakbeschot en golfplaten), bloembakken, beschermende beplating (op deuren en balkons), vloerbedekking (zeil), vensterbanken, stralingsbescherming, leidingisolatie, rioolbuizen, leidingwerk, pakkingen en gevelbekleding.

Asbest kan dus voorkomen in veel verschillende materialen. Is je huis gebouwd voor 1994? Dan is de kans groot dat er ergens asbest in huis aanwezig is. Voordat je een grote verbouwing gaat doen is het dan ook verstandig om een asbestonderzoek uit te laten voeren. Zo weet je zeker of er asbest aanwezig is of niet.

Eternit was niet de eerste asbest producent

Eternit is dus geen asbestsoort of andere benaming voor asbest, maar de grootste asbest producent in Nederland. Het bedrijf Eternit was immers niet de eerste producent van asbest. Er waren in die tijd namelijk ook andere bedrijven zoals Asbestonia, Ferrocal en Martinit actief als asbest producent. Echter werden deze drie bedrijven overgenomen door Eternit, waardoor ze een sterke positie in de markt hadden verschaft.

Toen later bekend werd hoe gevaarlijk asbest was en de overheid besloot om het materiaal te verbieden heeft Eternit zich toegelegd op andere vormen van dakbedekking.

Eternit en asbest

Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbest?

Vraag vrijblijvend advies aan