Deze vraag krijgen wij regelmatig voorgelegd. Daarom schrijven wij deze blog om je antwoord te geven op deze vraag en verder te informeren over de belangrijkste asbestregels. Dat asbest gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid is algemeen bekend. Dit is voor de overheid dan ook een reden om asbestregels op te stellen. Zo zijn er regels over het gebruik, wanneer asbest weg moet en de manier van asbest verwijderen. Per 2024 zijn asbestdaken verboden in Nederland.

Gebruik van asbest

Bedrijven en particulieren mogen asbest niet meer (her)gebruiken, verkopen, bewaren, weggeven, importeren, bewerken of opnieuw toepassen. Deze regelgeving geldt in Nederland sinds 1 Juli 1993 en vanaf 2005 in heel de Europese Unie. Asbest mag niet meer gebruikt worden omdat asbestvezels levensgevaarlijk kunnen zijn als deze ingeademd worden.

Asbestdak vervangen

De kans dat schadelijke asbestvezels vrijkomen wordt steeds groter naarmate het asbestdak ouder wordt. Daarom is het verstandig om jouw asbestdak te laten verwijderen. Vanaf 2024 zijn asbestdaken helemaal verboden in Nederland.  Voor het vervangen van een asbestdak gelden de volgende regels:

  • Als eigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het vervangen
  • Je moet een sloopmelding bij de gemeente doen. Wanneer je ons het dak laat verwijderen dan doen wij deze sloopmelding bij de gemeente.
  • Je mag niet altijd zelf asbestmateriaal verwijderen, lees hier de voorwaarden van Milieu Centraal om te lezen of je het zelf mag doen. Wij adviseren om altijd een gecertificeerd asbestbedrijf in te schakelen.
  • Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor het verwijderen van jouw asbestdak. Lees hierover meer op onze asbest subsidie pagina.

Waar kan asbest nog meer in zitten? En hoe herken ik het?

Asbest werd voor 1994 in vele materialen en producten gebruikt. Zo werd er asbest gebruikt in cement, vloerzeil, kachels en nog veel meer. In het blog “Asbestsoorten en meest voorkomende asbestmaterialen” vindt je een lijst met asbestverdachte materialen. Wil je weten hoe je asbest kan herkennen? Ook daarvoor hebben wij een blog met tips geschreven.

Asbest verwijderen en de gemeente

Iedere gemeente in Nederland kan zelf extra regels hebben voor het verwijderen van asbest. Het is daarom altijd aangeraden om te informeren bij jouw gemeente.

Gespecialiseerde en gecertificeerde asbestsanering

Ben je op zoek naar een asbestsaneringsbedrijf? P3 Asbest heeft jarenlange ervaring met het verwijderen van asbest. Daarnaast beschikken wij over de juiste certificering en werken wij altijd volgens de wetgeving. Wil je weten of er asbest aanwezig is? Maak dan een afspraak voor asbestinventarisatie. Wanneer blijkt dat er asbest aanwezig is die verplicht verwijdert moet worden ben je bij ons aan het juiste adres. Maak direct een afspraak met onze specialisten.

asbestinventarisatierapport

Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbest?

Vraag vrijblijvend advies aan