Asbest is een kankerverwekkende stof dat al meer dan 25 jaar verboden is te gebruiken. Echter is er bij de bouw van huizen voor 1994 mogelijk wel asbest verwerkt. Wanneer je huis ouder is dan 1994 kan een verbouwing een risico vormen omdat er asbest beschadigt kan raken. Daarom is het altijd verstandig om voor de verbouwing je huis te laten onderzoeken, zo voorkom je tijdsverlies, extra kosten en gezondheidsrisico’s. Hieronder vertellen wij wat te doen bij asbest in huis.

Hoe herken je asbest in je huis?

Het herkennen van asbest is erg lastig. Asbesthoudende producten hebben een vezelachtige structuur. Deze structuur is vaak pas te zien bij beschadiging van het materiaal. Zelf asbest herkennen is onmogelijk. Om zeker te weten of je asbest in huis hebt is het verstandig om een asbestinventarisatiebedrijf, zoals ons, te laten komen voor een inventarisatie. Natuurlijk brengt dit kosten met zich mee, maar als je tijdens een verbouwing erachter komt dat er asbest aanwezig is betaal je al snel een veelvoud van dit bedrag. Laat daarom altijd een asbestinventarisatie uitvoeren bij verbouwing van een woning dat gebouwd is voor 1994.

Asbest in huis, wat moet je nu doen?

Op het moment dat er asbest aanwezig is in huis, kan het toch veiliger zijn de asbest te laten zitten. Zeker als de vezels nog onbeschadigd zijn en het materiaal stevig vastzit. Echter moet er dan wel een asbestbeheerplan geschreven worden. Dit plan zorgt ervoor dat de situatie ook in de toekomst veilig blijft en dat het asbest onschadelijk voor je gezondheid blijft.

Asbest laten verwijderen

Het laten verwijderen van asbest kan jet het beste laten doen. Asbest is een materiaal dat gevaarlijk is voor de volksgezondheid, daarom kan je dit maar beter laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Asbesthoudende daken zijn per 1 januari 2024 verboden, daarom hebben gemeentes een asbest subsidieregeling lopen tot 1 januari 2020 voor het verwijderen van asbesthoudende daken. Het aanvragen van subsidie kan via mijnrvo.nl.

Wil jij asbest laten verwijderen door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf? Neem direct contact met ons op!

wat te doen bij asbest in huis

Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbest?

Vraag vrijblijvend advies aan